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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/11/2020
Data da última atualização:  26/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREIRE, L.; BRAGA, P. A. C.; FURTADO, M. M.; DELAFIORI, J.; DIAS-AUDIBERT, F. L.; PEREIRA, G. E.; REYES, F. D.; CATHARINO, R. R.; SANT'ANA, A. S.
Afiliação:  LUÍSA FREIRE, Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, University of Campinas, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil; PATRÍCIA A. C. BRAGA, Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, University of Campinas, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil; MARIANNA M. FURTADO, Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, University of Campinas, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil; JEANY DELAFIORI, Innovare Biomarkers Laboratory, Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of Campinas, CEP 13083-887, Campinas, SP, Brazil; FLÁVIA L. DIAS-AUDIBERT, Innovare Biomarkers Laboratory, Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of Campinas, CEP 13083-887, Campinas, SP, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; FELIX G. REYES, Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, University of Campinas, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil; RODRIGO R. CATHARINO, Innovare Biomarkers Laboratory, Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of Campinas, CEP 13083-887, Campinas, SP, Brazil; ANDERSON S. SANT'ANA, Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, University of Campinas, CEP 13083-862, Campinas, SP, Brazil.
Título:  From grape to wine: Fate of ochratoxin A during red, rose, and white winemaking process and the presence of ochratoxin derivatives in the final products.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Control, v. 113, p. 107167, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107167
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The presence of ochratoxin A (OTA) in wine is mainly due to the contamination of grapes by Aspergillus carbonarius and A. niger, still in the vineyard or at stages prior to winemaking. Throughout winemaking process, although there is a reduction in OTA levels, modified mycotoxins may also be formed. In fact, modified mycotoxins are compounds that normally remain undetectable during the conventional analysis used for the parent toxin. In this context, the current study aimed to evaluate the effect of grape variety and winemaking steps on OTA fate as well as the formation of modified ochratoxins. White, rose and red wines were prepared from Muscat Italia, Syrah and Touriga Nacional varieties, respectively. OTA was determined during different steps of winemaking by UHPLC-ESI-MS/MS. Identification of ochratoxin derivatives was performed using tandem MS experiments. A reduction of 90.72, 92.44 and 88.15% in OTA levels was observed for white, rose and red wines, respectively. Among the sought targets, the following ochratoxin-derived candidates were identified: ochratoxin β, ochratoxin α methyl ester, ochratoxin B methyl ester, ochratoxin A methyl ester, ethylamide ochratoxin A, ochratoxin C and ochratoxin A glucose ester. These results indicate that the formation of ochratoxin derivatives leads to an underestimation of total mycotoxin levels in wine and, therefore, the inclusion of techniques for multi-mycotoxins detection should be considered.
Palavras-Chave:  A carbonarius; A niger; Masked mycotoxin; Modified ochratoxin; UHPLC-MS.
Thesaurus Nal:  Grapes; Mass spectrometry.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218047/1/1-s2.0-S0956713520300839-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18520 - 1UPCAP - DD
CPATSA60005 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBARRETO, F. M.; BRAGA, P. A. C.; HISANO, H.; REYES, F. G. R. Perdas de florfenicol no preparo de ração medicada para peixes e lixiviação para água. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 8., 2018, Natal. Um olhar para a inovação: resumos. Londrina: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2018. AQUACIÊNCIA.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBARRETO, F. M.; BRAGA, P. A. C.; REYES, F. G. R.; HISANO, H. Determinação da digestibilidade do florfenicol para tilápia-do-nilo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 8., 2018, Natal. Um olhar para a inovação: resumos. Londrina: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2018. AQUACIÊNCIA.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCORDEIRO, R. P.; BRAGA, P. A. de C.; ROCHA, M. J. S.; CHAGAS, E. C.; REYES, F. G. R. Depletion study and estimation of the withdrawal period for albendazole in tambaqui (Colossoma macropomum) parasitised by acanthocephalan (Neoechinorhynchus buttnerae) treated with albendazole-containing feed. Food Additives and Contaminants - Part A, v. 38, n. 11, p. 1883-1896, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSTEENBOCK, W.; SILVA, R. O. da; SEOANE, C. E.; FROUFE, L. C. M.; BRAGA, P. C.; SILVA, R. M. da. Geração de indicadores de monitoramento de agroflorestas por agricultores associados à Cooperafloresta. In: STEENBOCK, W.; SILVA, L. da C. e; SILVA, R. O. da; RODRIGUES, A. S.; PEREZ-CASSARINO, J.; FONINI, R. (Org.). Agrofloresta, ecologia e sociedade. Curitiba: Kairós, 2013. p. 305-320.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, L.; BRAGA, P. A. C.; FURTADO, M. M.; DELAFIORI, J.; DIAS-AUDIBERT, F. L.; PEREIRA, G. E.; REYES, F. D.; CATHARINO, R. R.; SANT'ANA, A. S. From grape to wine: Fate of ochratoxin A during red, rose, and white winemaking process and the presence of ochratoxin derivatives in the final products. Food Control, v. 113, p. 107167, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCORDEIRO, R. P.; BRAGA, P. A. de C.; JONSSON, C. M.; BRANDÃO, F. R.; CHAGAS, E. C.; REYES, F. G. R. Effect of ethylcellulose coating of albendazolemedicated feed on the efficacy of acanthocephalosis treatment in naturally parasitized tambaqui (Colossoma macropomum). Acta Amazônica, v. 54, n. 2, e54af22197, 2024. Título em Português: Efeito do revestimento com etilcelulose de ração medicada contendo albendazol sobre a eficácia do tratamento da acantocefalose em tambaqui (Colossoma macropomum) naturalmente parasitado.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Meio Ambiente.
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7.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. C. C. de; COSTA, L. J.; BRAGA, P. P. de C.; GUIMARÃES NETO, R. M.; ROCHA, M. F. V.; TRUGILHO, P. F. Propriedades energéticas da madeira e do carvão vegetal de Cenostigma macrophyllum: subsídios ao uso sustentável. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 38, e201701546, 2018. 9 p.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, P. A. C.; GONÇALVES, J. L.; BARREIRO, J. R.; FERREIRA, C. R.; TOMAZI, T.; EBERLIN, M. N.; SANTOS, M. V. Rapid identification of bovine mastitis pathogens by MALDI-TOF Mass Spectrometry. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 4, p. 586-594, abril 2018 Título em português: Rápida identificação de agentes causadores de mastite por espectrometria de massas MALDI-TOF.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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9.Imagem marcado/desmarcadoBARRETO, F. M.; SILVA, M. R. da; BRAGA, P. A. C.; BRAGOTTO, A. P. A.; HISANO, H.; REYES, F. G. R. Evaluation of the leaching of florfenicol from coated medicated fish feed into water. Environmental Pollution, v. 242, Part B, p. 1245-1252, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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10.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, T.; SCHINKE, C.; QUEIROZ, S. C. do N. de; BRAGA, P A. de C.; SILVA, F. S. P.; MELO, I. S. de; REYES, F. G. R. Role of bioactive metabolites from Acremonium camptosporum associated with the marine sponge Aplysina fulva. Chemosphere, v. 274, article 129753, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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11.Imagem marcado/desmarcadoCORDEIRO, R. P.; BRAGA, P. A. de C.; JONSSON, C. M.; BRANDÃO, F. R.; CHAGAS, E. C.; REYES, F. G. R. Therapeutic efficacy and bioaccumulation of albendazole in the treatment of tambaqui (Colossoma macropomum) parasitized by acanthocephalan (Neoechinorhynchus buttnerae). Aquaculture Research, v. 53, n. 4, p. 1446-1455, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Meio Ambiente.
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12.Imagem marcado/desmarcadoFUHRMANN-AOYAGI, M. B.; RUAS, C. de F.; BARBOSA, E. G. G.; BRAGA, P.; MORAES, L. A. C.; OLIVEIRA, A. C. B. de; KANAMORI, N.; YAMAGUCHI-SHINOZAKI, K.; NAKASHIMA, K.; NEPOMUCENO, A. L.; MERTZ-HENNING, L. M. Constitutive expression of Arabidopsis bZIP transcription factor AREB1 activates cross-signaling responses in soybean under drought and flooding stresses. Journal of Plant Physiology, v. 257, 153338, 2021. 10 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Soja.
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13.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, P.; CRUSIOL, L. G. T.; CARANHATO, A. L. H.; FUHRMANN, M. B.; KOLTUN, A.; NANNI, M. R.; NEPOMUCENO, A. L.; NEUMAIER, N.; FARIAS, J. R. B.; GONÇALVES, L. S. A.; MERTZ-HENNING, L. M. A phenotyping tool for water status determination in soybean by vegetation indexes and NIR-SWIR spectral bands. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 10., 2019, Águas de Lindóia, SP. Pesquisa e inovação para o desenvolvimento da sociedade: [resumos]. [Piracicaba: SBMP], 2019. p. 74. 10º CBMP, 2019.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, B. F.; GUIZONI, P. A. S.; TAKEO, J.; BRAGA, P.; SCUPINARI, T.; GAZOLA, D.; UEDA, T. E.; GRAÇA, J. P.; OLIVEIRA, M. C. N.; NUNES, E. O.; HOFFMANN-CAMPO, C. B. Injuries of Helicoverpa armigera and its impact on isoflavones content in soybean genotypes. In: ANNUAL MEETING OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF CHEMICAL ECOLOGY - ISCE, 32.; CONGRESSO OF THE LATIN AMERICAN ASSOCIATION OF CHEMICAL ECOLOGY - ALAEQ, 4.; JOINT MEETING ISCE/ALAEQ, 1., 2016, Iguaçu. Abstracts... Londrina: [s. n.], 2016. p. 130.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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15.Imagem marcado/desmarcadoCARANHATO, A. L. H.; BRAGA, P.; BARBOSA, D. A.; MOLINARI, M. D. C.; FUGANTI-PAGLIARINI, R.; MARIN, S. R. R.; OLIVEIRA, M. F.; MERTZ-HENNING, L. M.; MELO, C. L. P.; NEPOMUCENO, A. L. Respostas fisiológicas para a tolerância a seca em diferentes genótipos de soja obtidos a partir da introgressão da construção 35S:AtAREB1FL. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 8., 2018, Goiânia. Inovação, tecnologias digitais e sustentabilidade da soja: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2018. P. 700-702.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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16.Imagem marcado/desmarcadoCORREIA, F. H.; CURADO, I. C.; GHESTI, G. F.; BRAGA, P. R. S.; MARINHO, A. L. A.; MATTOS, L. V.; NORONHA, F. B.; SOARES, I. P.; SCHULTZ, E. L. Evaluation of nickel content in Ni-Mg-Al mixed oxides in steam reforming of simulated biogas. Brasília: Embrapa Agroenergia, 2020. 27 p. (Embrapa Agroenergia. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 24).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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17.Imagem marcado/desmarcadoCRUSIOL, L. G. T.; BRAGA, P.; NANNI, M. R.; FURLANETTO, R. H.; SIBALDELLI, R. N. R.; CEZAR, E.; SUN, L.; FOLONI, J. S. S.; MERTZ-HENNING, L. M.; NEPOMUCENO, A. L.; NEUMAIER, N.; FARIAS, J. R. B. Using leaf-based hyperspectral reflectance for genotype classification within a soybean levels of water availability. International Journal of Remote Sensing, v. 42, n. 21, p. 8196-8215, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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18.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, P.; CRUSIOL, L. G. T.; NANNI, M. R.; CARANHATO, A. L. H.; FUHRMANN, M. B.; NEPOMUCENO, A. L.; NEUMAIER, N.; FARIAS, J. R. B.; KOLTUN, A.; GONÇALVES, L. S. A.; MERTZ-HENNING, L. M. Vegetation indices and NIR-SWIR spectral bandsas a phenotyping tool for water status determination in soybean Precison agriculture, v. 1, 2020. 18 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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